Jak wygląda czarnuszka siewna?

Jak wygląda czarnuszka siewna?

Czarnuszka siewna pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. To roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Każdy owoc zawiera czarne, trójgraniaste nasiona i to one posiadają właściwości zdrowotne.

W ziołolecznictwie mają zastosowanie nasiona czarnuszki siewnej zawarte m,in w Hepa Vitale. Sprzedawane najczęściej w postaci zmielonego proszku. Z tego proszku przygotowuje się napar, odwar lub nalewkę. Najczęściej stosuje się dawkę dzienną 0,5 do 1 łyżeczki zmielonych nasion.

Smak nasion czarnuszki siewnej przypomina trochę gorzki smak kawy, który potem staje się ostry i korzenny, podobny do pieprzu. Posiada też charakterystyczny muszkatołowo-korzenny zapach. Sprawdź również, co na oczyszczanie wątroby i czy czarnuszka będzie skuteczna.

W kuchni nasiona czarnuszki siewnej stosuje się jako przyprawę do delikatnych mięs. Można też dodać ją do sałatek, zup, marynat, pieczywa. Miłośnicy kultury wina dodają ją do win domowej roboty. Nasiona przed dodaniem do potraw można uprażyć. Z nasion czarnuszki siewnej tłoczy się na zimno olej, zachowuje on wszystkie właściwości czarnuszki, natomiast jest wygodniejszy w takiej formie w codziennym stosowaniu.

Nasiona czarnuszki siewnej znalazły zastosowanie w ziołolecznictwie. Ze względu na swoje właściwości przeciwwrzodowe, działają ochronnie na błonę śluzową żołądka, zmniejszając dolegliwości powstałe w przebiegu choroby wrzodowej Razem z babką płesznik tworzą zgrany duet (dowiedz się, jak pić babkę płesznik). Chronią wątrobę i nerki ochraniając je przez toksycznymi właściwościami różnych leków. Popularnie stosuje się je w schorzeniach alergicznych, takich jak: astma o podłożu alergicznym, egzemy czy atopowe zapalenie skóry. Czarnuszka siewna znana jest też ze swoich właściwości leczenia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób pasożytniczych, a także stosowana jest u kobiet z problemami laktacji.

Czarnuszka siewna znalazła też swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem wielu kosmetyków organicznych przeznaczonych dla osób, które cierpią na atopowe zapalenie skóry, grzybicę, łuszczycę czy trądzik młodzieńczy.

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *